2009. április 9., csütörtök

Csokoládés-narancsos rózsakalács


Két narancs árválkodott a kosárban már 1 hete, plusz egy kosárcsapatnyi kishölgyet vártam vendégségbe (lányom barátnői ) ittalvós csajbuliba. Még csokilencsém is volt, hála Julikának, így adódott a gondolat, hogy megsütöm Limara narancsos-csokilencsés rózsakalácsát. Nevét a szép rózsaformájáról kapta, ha tortaformában sütöm, olyan, mint egy csokor nyíló rózsa. Isteni narancsillat szálldogált kora reggel a konyhában. Jó kedvem is lett határtalanul, de ehhez az is hozzájárult, hogy ma elkezdődött ez a nyúlfarknyi tavaszi szünet. Sütök, főzök az elkövetkező napokban, a gyerekek körülugrálnak, hangzavar lesz, rendetlenség, de nem bánom egyáltalán.

Hozzávalók:
150 ml tej
60 ml friss narancslé
2 tojás
1 tk reszelt narancshéj
pici só
5 dkg cukor
6 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg friss élesztő
55 dkg liszt.
Szóráshoz:
2 x 5 dkg cukor
2 x 5 dkg ráma
2 x 7,5 dkg csokilencse
Öntözéshez:
120 ml tejszín
2 ek narancslikőr ( nem kötelező)
Máz:
125 g porcukor
narancsléből annyi, hogy kenhető masszát kapjunk.
Elkészítés:
Gépben tésztát dagasztunk a hozzávalókból és megkelesztjük duplájára. 2 egyforma darabra vágjuk és kinyújtjuk nagy tepsi méretű téglalapokká. Megkenjük a margarinnal, megszórjuk a kristálycukorral és a csokilencsével, majd feltekerkük és egyenként 12 darabba vágjuk. A tekercseket 2 tortaformában elhelyezzük, kelesztjük még kicsit, majd meglocsoljuk a tejszínnel és 190 fokos sütőben megsütjük, kb 30 alatt. Még forrón megkenjük a porcukros mázzal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése