2009. július 23., csütörtök

Körözött


Gyerekkoromat idézi a körözött. Kis falunkban akkortájt lett "divatos" étel, mikor 7-8 éves lehettem. ( Nagyon régen :)) ) Még a tévében is mutatták az elkészítésének fortélyát. " És tegyünk hozzá egy kanál alkoholmentes sört..." ez még élénken él az emlékezetemben. Apu reszortja volt a körözött készítés. Mást nemigen csinált a konyhában. Remekül tudta készíteni, akkurátus mozdulatokkal pakolt ki maga köré minden hozzávalót. Lassan. komótosan dolgozott. Az évek alatt tökélyre fejlesztette az ízek harmóniáját, és a tálalásra is gondosan ügyelt. Csodálatos körözött-szobrokat csinált. Ma már nemigen csinál körözöttet. 70 éves, azt mondja magának nem érdemes. Amikor 4 kisgyerek sertepertélt körülötte akkor akár 1 kg túrót is felhasznált.

Ő így csinálta: ( én 4 főre alakítottam)

25 dkg túró

2 ek tejföl

5 dkg ráma

1 kk őrölt pirospaprika

1 kk mustár

ízlés szerint piros arany

só ( sűrűn kóstolgassuk, mert a piros arany is sós)

őrölt kömény ( ez a lelke )

bors

1 nagy fej hagyma apróra vágva

3 megjegyzés:

  1. ez valóban egy finom eledel. Én juhturóból is megpróbáltam már és az se kutya, főleg mert ott már nem kell sózni annyit:) igaz nyalakodni lehet:)

    VálaszTörlés
  2. A recept nagyon jó, de nekem az tetszett igazán, ahogyan édesapádról írtál. A kőrözött tálalása is nagyon eredeti!
    Sándor

    VálaszTörlés