2010. augusztus 10., kedd

Tejbegríz




Milyen egyszerű és milyen finom étel. A számomra tökéletes tejbegríz hosszú gyakorlási folyamat eredményeként született meg. Volt rá módom és időm, a gyerekeim igen apró koruktól ették. Hát nem én voltam a védőnők álma az egyszer biztos. Mert szerintük szoptatni mindenki tud csak akarni kell. Én akartam. Nem sikerült. A tápszert nem sokáig bírták, s én dacolva az akkor újszerűnek számító babatáplálással, bizony elég hamar elkezdtem főzeléket, gyümölcsöt adni. Mindig anyukám szavait hallottam a fülemben:(ő védőnő volt egykor ) "kislányom jól fogod csinálni, hallgass az anyai ösztönödre". Sajnos ő nem élte meg, de én tényleg igyekeztem jól csinálni. Na de visszatérve a témára, milyen is jó tejbegríz? Az állaga folyós de nem híg, olyan mint az éppen elkészített puding, ami még nem kezdett dermedni. A grízszemek szinte szétnyilnak benne, eggyé olvadnak a tejjel. A jó tejbegríz elkészítéséhez türelem kell. Mert meglehet 5 perc alatt is főzni, de nem érdemes.
Én így csinálom:
1 liter tejet felteszek forrni egy csipet sóval. Amikor forr, 3 félmaréknyi búzadarát szórunk bele folytonos keverés mellett. és keverjük, keverjük, keverjük. Legalább fél óra kell neki, hogy a kívánt állagot elérje. A végén 3 evőkanál cukrot teszek hozzá és fahéjas-cukros szórattal tálalom.

5 megjegyzés:

  1. Ez jó ez mérce"3 félmaréknyi":-D
    Egyébként én is hasonlóan készítem, csak nálunk kakaós, de nem összekeverve!:-))

    VálaszTörlés
  2. Teljesen egyetértek! Ez a pudingos állag a tökéletes. Párom pechemre úgy szereti,hogy álljon meg benne a kanál... Na persze kinek a pap,kinek a papné. :D

    VálaszTörlés
  3. Imádom legyen ilyen vagy olyan :)

    VálaszTörlés
  4. Gyerekkorom nagy kedvence, de még mindig nem untam meg.

    VálaszTörlés
  5. A felvezetésből azt gondoltam, hogy ez egy korrektül leírt recept lesz, de a 3 félmarék sajnos kijózanított. Ha valaki 210 centi magas lapáttenyerű, akkor valószínűleg betonkemény lesz a félmaréktól, ha pedig valaki aprócska 146 centis, pici kezű, akkor a levesnél is hígabb lesz. A tejbegrízben legfontosabb a jó arány... Ismét egy olyan recept ami semmit nem ér, még ha a bekülő a sajátját finomra is tudja készíteni, mert pont jó arányú a marka.

    VálaszTörlés