2009. április 7., kedd

Mindennapi kenyerünk




Régóta sütök itthon kenyeret. Eleinte hosszú órákat bíbelődtem vele, ha este elkezdtem biztos, hogy éjfél előtt nem volt kenyér, ha délután fogtam hozzá, vacsorára az sem lett kész. Aztán kifejlesztettem az én hibernálós módszeremet. Csupa időmegtakarítás. Bepakolok a gépbe mindent, ez maximum 3 perc. Dagasztás után kicsit kelesztem, majd formázás után beteszem a hűtőbe egy hosszú, lassú kelesztésre. Ez történhet úgy, hogy este előkészítem nem több, mint 1 óra alatt és megy a hidegre vacogni, reggel felkelek és amíg készülünk megsül a kenyérke. Vagy reggel készítem el és este sütöm.


Hozzávalók:




3,6 dl víz


60 dkg BL 80-as liszt


2 ek étolaj


2 kk só


1 kk cukor


1 dkg friss élesztő


A hozzávalókból gépben tésztát dagasztunk, majd 20-30 perc kelesztés után megformázzuk. Én fém állíthatós formában készítem, mielőtt beteszem a hűtőbe ráhúzok egy extra méretű sütőzacskót. Sütéskor sem veszem le a zacskót, a benne keletkező gőz nagyon kedvező a kenyérsülés folyamatában.


Tipp:


Mielőtt formáznánk a kenyeret vegyünk el a tésztából 15-20 dkg, hagyjuk túlkelni szobahőmérsékleten, majd tároljuk hűtőben. A következő sütésnél ez lehet az öregtésztánk.




1 megjegyzés: