Eredetileg joghurtos-öregtésztás lett volna. De nem volt joghurt itthon, s öregtészta sem. Így eltértem az eredeti tervtől, de mindenáron zsemlére vágytam, lett tehát kefíres. Nem rontott rajta, sőt, hosszú idők óta ez a legjobban sikerült zsemlém. Íz és kinézet tekintetében is.
Hozzávalók 8 db zsemléhez:
1 doboz kefír ( 175 gr )
30 ml víz
30 ml étolaj
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 tk só
1 tk cukor
A kenyérsütőgépben tésztát dagasztunk, majd kelesztünk a hozzávalókból. ( kb 1 óra ). 8 egyenlő részre osztjuk majd formázzuk és a tepsin még fél órát kelesztjük. Hideg sütőben kezdjük sütni, 200 fokon addig sütjük, amíg szép ( zsemleszínű:)) ) lesz. Sütés közben többször spriccelünk rá vizet, vagy kis tálkában a sütő aljába is rakhatunk. Lényeg, hogy gőzös legyen a sütő.
Móni ezt a legjobbkor írtad be, öregtészta nekem is csak holnap reggel készül,viszont zsemle régen volt,jó az ötlet! És persze gyönyörűek lettek!
VálaszTörlésFantasztikusak! :)
VálaszTörlésNekem sosem sikerül ilyen "zsemlésre". De kipróbálom legközelebb, ahogy irtad, gőzzel!
Gyönyörűek lettek!!
VálaszTörlésNagyon szépek a zsemléid!!
VálaszTörlésGyönyörűek lettek!
VálaszTörlésMóni megsütöttem, de nekem még kellett bele 50 ml víz.Neked elég volt amit beírtál?
VálaszTörlésMoni én is zsemlét sütöttem tegnap.
VálaszTörlésHolnap jön a liszt szállítmány, aug 22-ig itthon vagyok, aztán 1 hétre elutazom az unokámmal.