2009. augusztus 9., vasárnap

Zsemle


Eredetileg joghurtos-öregtésztás lett volna. De nem volt joghurt itthon, s öregtészta sem. Így eltértem az eredeti tervtől, de mindenáron zsemlére vágytam, lett tehát kefíres. Nem rontott rajta, sőt, hosszú idők óta ez a legjobban sikerült zsemlém. Íz és kinézet tekintetében is.

Hozzávalók 8 db zsemléhez:

1 doboz kefír ( 175 gr )

30 ml víz

30 ml étolaj

40 dkg liszt

2 dkg élesztő

1 tk só

1 tk cukor

A kenyérsütőgépben tésztát dagasztunk, majd kelesztünk a hozzávalókból. ( kb 1 óra ). 8 egyenlő részre osztjuk majd formázzuk és a tepsin még fél órát kelesztjük. Hideg sütőben kezdjük sütni, 200 fokon addig sütjük, amíg szép ( zsemleszínű:)) ) lesz. Sütés közben többször spriccelünk rá vizet, vagy kis tálkában a sütő aljába is rakhatunk. Lényeg, hogy gőzös legyen a sütő.

7 megjegyzés:

  1. Móni ezt a legjobbkor írtad be, öregtészta nekem is csak holnap reggel készül,viszont zsemle régen volt,jó az ötlet! És persze gyönyörűek lettek!

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikusak! :)
    Nekem sosem sikerül ilyen "zsemlésre". De kipróbálom legközelebb, ahogy irtad, gőzzel!

    VálaszTörlés
  3. Móni megsütöttem, de nekem még kellett bele 50 ml víz.Neked elég volt amit beírtál?

    VálaszTörlés
  4. Moni én is zsemlét sütöttem tegnap.
    Holnap jön a liszt szállítmány, aug 22-ig itthon vagyok, aztán 1 hétre elutazom az unokámmal.

    VálaszTörlés